3.10.2023

На седницата одржана на 29.9.2023 година, Советот на Општина Сопиште усвои нов, хералдички грб. Централен симбол на грбот е стилизирана претстава... 

Хералдика
24.9.2023

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски го одликуваше главниот извршен директор на „Боинг“, Дејвид Л. Калхун... 

Фалеристика
23.9.2023

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски ја одликуваше Организацијата на обединетите нации со Орден на Република... 

Фалеристика
18.8.2023

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски одликуваше припадници на Армијата на Република Северна Македонија... 

Фалеристика
26.7.2023

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски ги одликуваше Бодан Арсовски, Кокан Димушевски, Влатко Стефановски... 

Фалеристика
23.6.2023

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски ги одликуваше Лазар Лечиќ, Благоја Георгиевски Буштур (постхумно),... 

Фалеристика
24.10.2022

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски го одликуваше претседателот на Република Полска, г. Анджеј Дуда со... 

Фалеристика
10.10.2022

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски ги одликуваше Анка Гиева и Виолета Томовска и постхумно Пеце Атанасовски,... 

Фалеристика
8.9.2022

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски ги одликуваше спортистите Оливера Наковска – Бикова, Бранимир... 

Фалеристика
18.8.2022

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски ги одликуваше поранешниот министер за одбрана Трајан Гоцевски, Логистичката... 

Фалеристика
2.8.2022

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски постхумно ги одликуваше Крсте Црвенковски со Орден на Република... 

Фалеристика
19.7.2022

Знамето на Европската унија се состои од сино поле со круг од 12 златни петокраки ѕвезди во средината. Тоа е усвоено на 8 декември 1955 година. Тоа... 

Вексилологија
30.5.2022

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски го одликуваше нобеловецот Пол Кругман и Стопанската комора на Република... 

Фалеристика
25.3.2022

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски го одликуваше Милица Стојанова, Милка Ефтимова и Стојна Вангеловска... 

Фалеристика
16.10.2021

Непосредно пред 30-годишнината од независноста, на 5.9.2021 година со Каролина Петковска во емисијата „Неделен магазин“ на МРТ1 зборувавме... 

Вексилологија