21.7.2017

Во своето предавање за одбележување на 10 Јуни – Меѓународниот ден на хералдиката, Иван Нацевски ги претстави новите сознанија за... 

Хералдика
22.6.2017

„Секое големо движење во историјата има свое знаме.“ Воден од ова мото, Гад В Хакими, графички дизајнер од Израел, ја покрена иницијативата... 

Вексилологија
6.6.2017

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов ги одликуваше ракометарите и стручниот тим на ракометниот клуб „Вардар“ со... 

Фалеристика
5.6.2017

По повод 10 Јуни – Меѓународниот ден на хералдиката, на иницијатива на Коста Стаматовски, Македонското хералдичко здружение организира... 

Вести
9.5.2017

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов ја одликуваше Македонската опера и балет со Орден за заслуги за Македонија. Македонската... 

Фалеристика
24.3.2017

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов ја одликуваше Агенцијата за разузнавање со Орден Илинден – 1903 година. Агенцијата... 

Фалеристика
7.3.2017

Македонската радио телевизија започна со емитување на документарна серија „Симболите на Македонија во споредба со другите земји“.... 

Вести
20.1.2017

Знамето на Претседателот на Соединетите Американски Држави се состои од печатот на Претседателот поставен на темносина позадина. Тоа... 

Вексилологија
15.12.2016

Популарниот Јутјуб канал „Geography Now“, кој ги претставува земјите во светот и зборува за нивната географија, природата, односите со соседите,... 

Вексилологија
7.12.2016

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов го одликуваше протојереј-ставорофор проф. д-р Јован Таковски, професор и прв... 

Фалеристика
6.12.2016

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов го одликуваше Факултетот за музичка уметност Скопје со Орден за заслуги за... 

Фалеристика
11.11.2016

Човечката природа е водена и изразувана преку симболи. Од наједноставно и интимно изразување љубов до поистоветување на групи и поединци,... 

Статии
1.11.2016

На референдум кој треба да се одржи до крајот на годината народот на Мавританија ќе одлучи дали да го промени своето знаме. Предлогот... 

Вексилологија
26.10.2016

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов го одликуваше Драмскиот театар Скопје со Орден за заслуги за Македонија. Театарот... 

Фалеристика
25.10.2016

На 25 октомври, во 1689 година генералот во австриската војска Енеа Силвио Пиколомини наредил да се запали градот Скопје, поради епидемијата... 

Хералдика