22.10.2016

Членот на Македонското хералдичко здружение, Иван Нацевски, во своето гостување на Македонското радио на 21.10.2016 година зборуваше за... 

Хералдика
19.10.2016

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов ја одликуваше Народната банка на Република Македонија со Орден за заслуги за... 

Фалеристика
1.10.2016

Светскиот ден на вексилологијата се одбележува на 1 октомври. Чествувањето на овој ден започнува од оваа година, на иницијатива на Скот... 

Вексилологија
28.9.2016

Во своето гостување на Македонското радио на 27.9.2016 година, м-р Јован Јоновски меѓу останатото зборуваше за историските факти околу изборот... 

Хералдика
4.9.2016

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, г. Никола Груевски на 4.9.2016 година, денот на канонизација на Света Мајка Тереза, покрена иницијатива за донесување... 

Фалеристика
19.8.2016

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов ги одликуваше Одделот за гранични работи и миграции и Единицата за обука и поддршка... 

Фалеристика
18.8.2016

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов ги одликуваше Баталјонот на воената полиција и Инженерискиот баталјон на Армијата... 

Фалеристика
21.7.2016

Македонското хералдичко здружение на својата веб-страница го објави регистарот на грбови кои се регистрирани во здружението. РЕГИСТАР... 

Хералдика
20.7.2016

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов одликуваше четворица припадници на дијаспората со Медал за заслуги за Македонија. Иван... 

Фалеристика
18.7.2016

Со закон усвоен на 11 јули 2016 година Романија го промени својот грб и на златниот орел на штитот е додадена Челичната круна на Романија... 

Хералдика
10.6.2016

Меѓународниот ден на хералдиката се одбележува на 10 јуни. Чествувањето на овој ден започна во 2013 година на иницијатива на Томаш Штајфер,... 

Хералдика
9.6.2016

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов го одликуваше претседателот на Чешката Република, г. Милош Земан со Орден „8... 

Фалеристика
5.5.2016

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов ги одликуваше Единицата за специјални задачи и Единицата за брзо распоредување... 

Фалеристика
30.4.2016

Олимпискиот и параолимпискиот тим на Велика Британија доби свој грб, доделен и од Хералдичките Кралеви на Англија и од Лорд Лајон Кралот... 

Хералдика
31.12.2015

На 5 октомври оваа година се одбележаа дваесет години од усвојувањето на знамето на Република Македонија. Создадено во една мошне комплексна... 

Статии