29.12.2015

На седниците одржани на 20.11 и 23.12.2015 година, Советот на Општина Пробиштип донесе одлука за избор на идејни решенија за нов грб и знаме... 

Хералдика
25.12.2015

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов го одликуваше Македонскиот народен театар со Орден за заслуги за Македонија. Тетарот... 

Фалеристика
6.12.2015

Група на студенти, кои се нарекуваат „Ројал мора да падне“, бараат од Правниот факултет на Универзитетот Харвард да престане да го... 

Хералдика
29.9.2015

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов го одликуваше Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија... 

Фалеристика
27.9.2015

Претседателот на Владата на Република Македонија, г. Никола Груевски, во Охајо, САД, му го врачи Орденот на Република Македонија на г.... 

Фалеристика
11.8.2015

Нов Зеланд е една од петте земји на Комонвелтот кои сѐ уште имаат знаме во познатиот дизајн со знамето на Обединетото Кралство во кантонот. Но,... 

Вексилологија
3.8.2015

Изложба наречена „Луѓето на кралицата“ ќе биде отворена овој месец во Лондон. Тоа е изложба на портрети на кралските службеници на... 

Хералдика
11.7.2015

На седницата одржана на 10.6.2015 година, Советот на Општина Кисела Вода донесе одлука за избор на идејни решенија за нов грб и знаме на општината.... 

Хералдика
15.5.2015

На конференција „ТЕД2015“ која се одржа овој март во Ванкувер, Канада, радио водителот Роман Марс за првпат зборуваше за вексилологија... 

Вексилологија
14.2.2015

// Нашето знаме е најубаво! На изборот организиран од канадскиот дневен весник „The Province“, меѓу 64 државни знамиња читателите го одбраа... 

Вексилологија
5.12.2014

На седницата одржана на 5 декември 2014 година, Владата на Република Македонија усвои нацрт-закон за нов грб на Република Македонија. Предложениот... 

Хералдика
31.7.2014

Македонската месна хералдика изобилува со грбови кои не ги задоволуваат ниту основните хералдички правила и принципи и кои по своите... 

Статии